De Rode mier

In Nederland zijn maar liefst 61 verschillende soorten mieren bekend.

De rode bosmieren, die overigens zwart en rood zijn, maken in bossen mooie heuvels van dennennaalden. Ze kunnen bijten en mierenzuur spuiten vanuit hun achterlijf. Toch zullen de meeste mensen daar geen last van hebben: je gaat niet per ongeluk op zo’n opvallend bosmierennest zitten.

Ook zwarte wegmieren kunnen bijten. Die ken je misschien wel van onder de tegels. Als je daar een nest van openlegt en ze lopen over je armen, proberen ze te bijten. Ze zijn alleen zo klein dat je hooguit wat kleine prikjes op je huid voelt. Maar ze zijn met veel, dus het wordt al gauw irritant natuurlijk.

In Nederland leven ook steekmieren. Die hebben een angel en zijn vaak roodachtig van kleur. Hun nestjes in grasvelden vallen nauwelijks op. Zo kan het gebeuren dat iemand er per ongeluk op gaat zitten en gestoken wordt. Dat geldt ook voor de vrij algemene zwarte zaadmier, al is die soort een stuk kleiner dan de steekmieren.

Je begrijpt: er zijn mieren die kunnen bijten en mieren die kunnen steken. Een scherpe indeling tussen rode mieren en zwarte mieren is niet te maken.

Klik op de afbeelding voor het originele formaat
12 antwoorden
  1. marjolein
    marjolein zegt:

    Ach wat geeft het dat ie een beetje scherpte mist, het is verdomd lastig om met de wind een haarscherpe foto te maken. Ik vind hem toch goed geslaagd, zijn oogjes zijn goed te zien en zijn harige achterwerk staat er duidelijk op! Leuke informatie erbij! Fijn weekend, grtjs 🙂

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Een reactie vind ik leuk en wordt altijd gelezen.